Βιβλία σε / Βιβλία στα Ελληνικά / Φινλανδική λογοτεχνία

Waltari Mika, (2008), Το Λάθος του Επιθεωρητή Πάλμου, 266pp. (SS)

"Η δολοφονία...", είπε αφηρημένα ο επιθεωρητής Πάλμου, "η δολοφονία είναι το πιο καθοριστικό, το πιο αναπότρεπτο απʼ όλα τα εγκλήματα, γιατί κανείς δεν μπορεί να επανορθώσει. Ένα κλεμμένο αντικείμενο μπορεί να επιστραφεί", συνέχισε με το συνηθισμένο γκρινιάρικο ύφος του, "τα σημάδια της κακοποίησης φεύγουν, ακόμα και η προδοσία πολλές φορές ξεχνιέται... Όλα κάποια στιγμή ξεχνιούνται. Ο κόσμος ξεχνάει γρήγορα. Αλλά έναν δολοφονημένο άνθρωπο κανένας και ποτέ δεν μπορεί να τον επαναφέρει στην ζωή".
"Γιʼ αυτό", είπε ο Πάλμου αφήνοντας στην άκρη το μολύβι και χτυπώντας την παλάμη του πάνω στα πρακτικά της ανάκρισης, "ο φόνος είναι το μοναδικό θέμα που ταιριάζει σʼ ένα αστυνομικό μυθιστόρημα".

Μια φθινοπωρινή μέρα στο Ελσίνκι ένας άντρας βρίσκεται πνιγμένος στην μπανιέρα του. Πρόκειται για ατύχημα ή μήπως για δολοφονία, αφού όλοι όσοι βρίσκονται στον κοινωνικό του περίγυρο έχουν λόγους να τον μισούν; Ο επιθεωρητής Πάλμου αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση, με τη βοήθεια πάντοτε του νεαρού και αφελούς συνεργάτη του, που είναι και ο αφηγητής αυτής της ιστορίας.

Το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του διάσημου Φινλανδού συγγραφέα Mika Waltari γνώρισε την ίδια εκδοτική επιτυχία με το πρώτο και μεταφέρθηκε κι αυτό στον κινηματογράφο. Παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό μεταφρασμένο απευθείας από τη φινλανδική γλώσσα.

O Mika Waltari (Μίκα Βάλταρι, 1908-1979) είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Φινλανδός συγγραφέας στον κόσμο. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1925 και το 1928, με το μυθιστόρημα Η μεγάλη αυταπάτη, θεωρήθηκε ένας μικρός Χέμινγουεϊ της φινλανδικής λογοτεχνίας. Υπήρξε μέλος της ριζοσπαστικής ομάδας Λαμπαδηφόροι, από την οποία απομακρύνθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει γράψει 22 μυθιστορήματα γνωστότερα από τα οποία, είναι τα: «Ιωάννης Άγγελος», «Σινουχέ, ο Αιγύπτιος» και «Ο Ετρούσκος». Έγραψε επίσης ποίηση, θέατρο, διηγήματα, αστυνομικά μυθιστορήματα, σενάρια και κριτικές. Το 1957 εξελέγη μέλος της Φινλανδικής Ακαδημίας.

ID: 9789602192092
Βρίσκεται στην Βιβλιοθήκη  του συλλόγου
Αξιολόγησε το βιβλίο αυτό
Σύνολο Ψήφων: 0
1*   2*   3*   4*   5*  

Πρόσθεσε σχόλιο

Παρακαλώ συμπλήρωσε όλα τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο. Η ηλεκτρονική σου διεύθυνση (Email) δεν εμφανίζεται στην ιστοσελίδα. Απόφυγε την χρήση κεφαλαίων γραμμάτων - εκτός βέβαια από το πρώτο γράμμα ονόματος ή πρότασης.

* * * *

Γράψε μόνο καθαρό κείμενο (ελληνικό ή λατινικό αλφάβητο και αριθμούς, όχι σύμβολα ή κωδικούς του HTML). Αν εισάγεις σύμβολα, η αποστολή ακυρώνεται. Άφησε μια κενή σειρά μεταξύ των παραγράφων.

Για λόγους ασφαλείας, αντίγραψε τους αριθμούς της εικόνας στο αντίστοιχο πεδίο. Αν οι αριθμοί είναι δυσανάγνωστοι ή αν πέρασαν 20 λεπτά από τότε που άνοιξες την σελίδα, «κάνε κλικ εδώ για να τους αλλάξεις».

Αναζήτηση

Bιβλιοθήκη