Περασμένες Εκδηλώσεις

Συγκέντρωση μελών Απριλίου 2023

02/04/2023

Η συγκέντρωση μελών του Απριλίου πραγματοποιήθηκε στις 2.4.2023 στα Πλατανάκια-Natura στο Πανόραμα.

Πρώτα περπατήσαμε στη φύση και γνωρίσαμε τα ζώα. Ο καιρός ήταν ευνοϊκός, ο ήλιος έλαμπε από έναν καθαρό ουρανό. Ξεχωριστοί καλεσμένοι ήταν η αγαπημένη μας Päty από τη Φινλανδία και οι φοιτητές Erasmus - πέντε κορίτσια και ένα αγόρι. Συνολικά, ήμασταν 15 άτομα.

Στις δύο η ώρα μεταφερθήκαμε στο εστιατόριο. Το φαγητό ήταν γευστικό και τα ποτήρια με το κρασί αναποδογυρίστηκαν αρκετές φορές. Η ώρα πέρασε ομαλά, κουβεντιάζοντας χαλαρά για τα νέα.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες για μια υπέροχη ημέρα.

Η μηνιαία συνάντηση οργανώθηκε αυτή τη φορά από την Asta Koskela

Συγκέντρωση μελών Μαρτίου 2023

05/03/2023

Συγκέντρωση μελών Μαρτίου στο Μουσείο της Ψευδαίσθησης

Μου ζητήθηκε να οργανώσω τη μηνιαία συνάντηση ένα μήνα νωρίτερα, και τι καλύτερο από το να προτείνω ένα πρόγραμμα σε εσωτερικό χώρο, καθώς ο καιρός εξακολουθεί να είναι απρόβλεπτος τον Μάρτιο.

Πρότεινα στους άλλους να πάμε είτε στο Μουσείο Ψευδαισθήσεων είτε στο Multi-Wall, έναν διαδραστικό χώρο παιχνιδιού με τοίχους. Τα μέλη ενδιαφέρθηκαν και για τα δύο μέρη, αλλά η επιθυμία να πάμε στο Μουσείο Ψευδαισθήσεων ήταν μεγαλύτερη.

Συναντηθήκαμε την Κυριακή 5 Μαρτίου μπροστά από το μουσείο και όλοι είχαν αγοράσει εισιτήρια εκ των προτέρων. Είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε το μουσείο για μια ώρα, και ήταν πολύ διασκεδαστικό τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες! Τίποτα δεν ήταν αυτό που φαινόταν! Βγήκαν τόσες πολλές φωτογραφίες, τόσο μαζί όσο και χωριστά. Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα αυτό το μέρος σε όλους να πάνε και να δουν πώς μπορούν να ξεγελαστούν οι αισθήσεις σας.

Στη συνέχεια, πήγαμε σε μια κοντινή ταβέρνα για μεσημεριανό γεύμα. Ευχαριστούμε τον σύζυγο της Päivi, τον Νίκο, ο οποίος είχε κάνει κράτηση για εμάς εκ μέρους μου. Για άλλη μια φορά, ανακάλυψα ότι πρέπει πάντα να γνωρίζεις ένα συγκεκριμένο άτομο για να έχεις καλή εξυπηρέτηση. Έτσι είναι!

Μερικά ακόμη μέλη ήρθαν μαζί μας για το δείπνο, και πάλι είχαμε πολλά να πούμε. Είχαμε παιδιά μαζί μας, οπότε η ώρα του γεύματος δεν ήταν πολύ ήρεμη, αλλά ευτυχώς το φαγητό ήταν καλό και ακόμη και τα μικρά το απόλαυσαν! Και πρέπει να πω ότι θα έπρεπε να είχαμε παραγγείλει περισσότερες από αυτές τις τηγανητές τυροκροκέτες. Ήταν τόσο νόστιμα!

Η μηνιαία συνάντηση διοργανώθηκε από τη Sanna Laaksonen

Γενική Συνέλευση 2023

12/02/2023

Στη φωτογραφία από αριστερά: Marko Suomalainen, Sari Silvasti-Kontos, Rauni Puurunen, Ragni Kapeta, Satu Vuorinen, Asta Koskela-Dimitriadou ja Päivi Georgopoulos

Η Γενική Συνέλευσή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο για την περίοδο 2023-2025:
Πρόεδρος Sari Silvasti-Kontos,
Αντιπρόεδρος Sanna Laaksonen,
Ταμίας Päivi Georgopoulos,
Γραμματέας Rauni Puurunen,
Μέλος Marko Suomalainen και
Αναπληρωματικό μέλος Ragni Kapeta.

Η Εξελεγκτική Επιτροπή για την περίοδο 2023–2024:
Μέλος Satu Vuorinen,
Μέλος Asta Koskela-Dimitriadou ja
Αναπληρωματικό μέλος Outi Holopainen.

Συγχαρητήρια στο νέο ΔΣ και την Εξελεγκτική Επιτροπή!

Διαγωνισμός ˮMölkkyˮ

28/01/2023

Πριν την πανδημία, διοργανώναμε πάντα ετήσιο διαγωνισμό μπόουλινγκ. Μετά το Covid όμως ήταν αδύνατον να βρούμε πίστες για μας, και ας παρακαλούσαμε.

Ευτυχώς, πριν 20 χρόνια στη Φινλανδία, είχε εφευρεθεί ένα "αντίστοιχο" παιχνίδι, με το όνομα ʼMölkky".

Συνεπώς μαζευτήκαμε στις 28 Ιανουαρίου στην Καλαμαριά, στο χώρο, όπου στεγάζεται το Φινλανδικό σχολείο Θεσσαλονίκης.

Την ημέρα αυτή είχε ήλιο, αλλά με δόντια, (αν και σʼ αυτό θα διαφωνούσαν οι συμπατριώτες μας στη Φινλανδία), κι έτσι αποφασίσαμε να διαγωνιστούμε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Ήμασταν παιδιά κι ενήλικες.

Τελικά είχε αγωνία το παιχνίδι, και δεν ήταν καθόλου εύκολο, παρʼ όλο που έτσι μας φάνηκε στην αρχή.

Στους ενήλικες βγήκε νικήτρια η Μαρία Καντζιάρη, και στα παιδιά η Κατερίνα Δημητριάδου.

Του χρόνου θα πρέπει να αποφασίσουμε, αν θα αλλάξουμε την παράδοση, και να διοργανώνεται από τώρα και στο εξής ο διαγωνισμός "Mölkky" στη θέση του διαγωνισμού μπόουλινγκ.

ˮΤα ομορφότερα Χριστουγεννιάτικα τραγούδιαˮ

30/11/2022

Στις 30 Νοεμβρίου διοργανώθηκε η εκδήλωση "Τα ομορφότερα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια" στην ευαγγελική εκκλησία. Η Kristina και ο Bo-Göran Klingenberg ως συντονιστές της εκδήλωσης μας πρότειναν παραδοσιακά και καινούργια αγαπημένα τραγούδια Χριστουγέννων.

Ο καλόγερος Ιγνάτιος μας έκανε μια ενδιαφέρουσα έκπληξη μιλώντας για την ιστορία των λουλουδιών που συνδέονται με τα Χριστούγεννα.

Συγκέντρωση μελών Νοέμβριος 2022

06/11/2022

Η συγκέντρωση μελών Νοεμβριανού μήνα ξεκίνησε ως μια χαλαρή βόλτα στον πεζόδρομο στην παραλία Θεσσαλονίκης. Ο καιρός ήταν εξαιρετικός και προς απογοήτευση της συντονίστριας της συγκέντρωσης, της Outi Holopainen, μόνο τρεις γυναίκες ευκαίρησαν να συμμετάσχουν στο όμορφο περίπατο στη φθινοπωρινή λιακάδα.

Ευτυχώς αρκετοί παραβρέθηκαν στο μεσημεριανό γεύμα που ακολούθησε στο Καραϊβικό εστιατόριο, "Habanera". Έ, όπου γη και πατρίς. Οι Έλληνες λένε: " Χωρίς μάσα, δε λέει".

Περισσότερα για τη Νοεμβριανή συγκέντρωση μελών στο ερχόμενο τεύχος του περιοδικού του συλλόγου μας.

Asahi-workshop και μεσημεριανό γεύμα

22/10/2022

Το Δ.Σ. του συλλόγου διοργάνωσε Asahi-workshop, Σάββατο πρωί στις 22 Οκτωβρίου, και η ώρα 11 π.μ. στην αυλή του σχολείου όπου στεγάζεται το Φινλανδικό σχολείο Θεσσαλονίκης. Η κυρία Mari Hilonen από τη Σκανδιναβική εκκλησία Αθηνών είχε ανεβεί για να μας εκπαιδεύσει στη μέθοδο χαλάρωσης κι ήπιας εκγύμνασης του σώματος, Asahi.

Μετά από το workshop πήγαμε όλοι μαζί για μεσημεριανό γεύμα στο κοντινό εστιατόριο "Νέα κληματαριά".

Περισσότερα για την εκδήλωση στο επόμενο τεύχος του περιοδικού του συλλόγου.

Συγκέντρωση μελών συλλόγου Οκτώβριος 2022

01/10/2022

Ο Χρήστος Πετρίδης συντόνισε την Οκτωβριανή συγκέντρωση μελών στην ταβέρνα "Το Nέον", στη Γρηγορίου Λαμπράκη 205 στην Άνω Τούμπα, το Σάββατο, την πρώτη Οκτωβρίου. Ο χώρος συνάντησης ήταν πολύ καλή επιλογή, γιατί το φαγητό στην ταβέρνα ήταν απίστευτα καλό και η εξυπηρέτηση εξαιρετική.

Στο μεσημεριανό μας γεύμα παραβρέθηκαν εφτά άτομα.

2 βραδιές με την Päty

18/08/2022

Επιβάλλονται βεβαίως οι συναντήσεις με την παλιά μας φίλη, Päty, κάθε φορά που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Την πρώτη συνάντηση συντόνισε η ίδια η Päty στο εστιατόριο "Tοίχο Tοίχο", στην Άνω πόλη στις 18 Αυγούστου. Ήμασταν "λίγοι και καλοί" κι έτσι προλάβαμε να τα πούμε κανονικά.

Η Päty, όμως, θέλοντας, και δικαιολογημένα, να δει και άλλους φίλους της, δεν ικανοποιήθηκε. Συνεπώς η Outi μάζεψε κόσμο για δεύτερη συνάντηση στο ουζερί "Αγορά" στο κέντρο της πόλης στις 4 Σεπτεμβρίου.

Κι έτσι έγινε. Στην παρέα μας βρέθηκε για πρώτη φορά ο Olli Uusitalo, ο οποίος είχε μόλις μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη από τη Φινλανδία με την Ελληνίδα γυναίκα του, Άννα και την κορούλα τους Έμμα. Η Έμμα έχει ήδη αρχίσει να πηγαίνει στο Φινλανδικό σχολείο Θεσσαλονίκης.

Επίσης ο Χρήστος Πετρίδης, μαζί με τη γυναίκα του Βαλεντίνη Βελισαρίδου, έχει επαναπατριστεί από το Λάχτι Φινλανδίας και τα παιδιά του έχουν επίσης γίνει μαθητές του Φινλανδικού σχολείου.

Συγκέντρωση μελών Μάης 2022

08/05/2022

Το νέο μας μέλος, ο Ilkka Lappi, και μετέπειτα πάτερ Ιγνάτιος, συντόνισε μια συγκέντρωση μελών στις 8 Μάη στη ταβέρνα ”Πήρε και βραδιάζει”, μαζεύοντας αρκετό κόσμο.

Ο Ilkka μίλησε πρώτα στους παραβρισκόμενους για το καινούργιο του χόμπι, "Igebana", και παρουσίασε δύο απʼ τα έργα του πριν καθίσουν για μεσημεριανό φαγητό.

Περισσότερα για τη συγκέντρωση και το "Igebana" μπορεί κανείς να διαβάσει στο περιοδικό του συλλόγου μας "Venttiili", το οποίο θα βγει στο τέλος της χρονιάς.

Συγκέντρωση μελών του συλλόγου τον Απρίλιο 2022

03/04/2022

Το παλιό μέλος, καθώς και η ταμίας του συλλόγου μας, η Päivi Georgopoulos, συντόνισε μια πρωινή συνάντηση στο καφέ ”The Prince Barsserie” στο Mediterranean Cosmos στις 3 Απριλίου.

Ο καιρός είχε ήδη ζεστάνει κι απολαύσαμε ένα πριγκιπικό πρωϊνό γεύμα στη βεράντα.

Είχαμε μαζί μας και αντρική παρέα, τους μικρούς γιούς της Sanna Laaksonen, το Μίλτο και το Σόλωνα.

Συγκέντρωση μελών Μάρτιος 2022

13/03/2022

Η καθορισμένη συγκέντρωση μελών του συλλόγου έγινε στις 13 Μαρτίου στο ουζερί "Βόλος".

Η συντονίστρια της συνάντησης ήταν η Satu Vuorinen. Η βραδιά ήταν ζεστή και η παρέα όμορφη στο τραπέζι με νόστιμο φαγητό.

Στην παρέα μας βρέθηκε κι ένα νέο μέλος, ο Ilkka Lappi, ο οποίος έγινε μετέπειτα καλόγερος, πάτερ Ιγνάτιος.

Γενική συνέλευση εξ αποστάσεως 2022

13/02/2022

Η τακτική Γενική Συνέλευση του Φιλανδικού Συλλόγου Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά εξ αποστάσεως μέσω της εφαρμογής Zoom στις 13 Φεβρουαρίου του 2022, η ώρα 10:45 π.μ.

Ο Jukka Heiskanen, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας φινλανδοελληνικών συλλόγων της Φινλανδίας συμμετείχε στη συνέλευση ως παρατηρητής.

Η συνέλεσυη κύλησε ομαλά και τελείωσε στις 12:30 μμ.
Τα παρακτικά της συνέλευσης βρίσκονται στην περιοχή μελών του συλλόγου. 

Επετειακή γιορτή για τα 20 χρόνια ίδρυσης του συλλόγου και Χριστουγεννιάτικη γιορτή

12/12/2021

Η επετειακή γιορτή για τα 20 χρόνια ίδρυσης του συλλόγου και Χριστουγεννιάτικη γιορτή πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως μέσω εφαρμογής Zoom στις 12 Δεκεμβρίου το 2021.

Στη γιορτή παραβρέθηκαν 14 άτομα, απʼ τα οποία τα 6 δεν ήταν μέλη του συλλόγου. Οι παραβρισκόμενοι περιέγραψαν τη γιορτή διασκεδαστική και επιτυχημένη. Η λεπτομερής περιγραφή της γιορτής βρίσκεται στο χειμωνιάτικο περιοδικό μας του 2021.

Συνάντηση μελών Νοεμβρίου 2021

07/11/2021

Την Κυριακή στις 7 Νοεμβρίου βρεθήκαμε στο εστιατόριο "Απειρωτάν". Ο καιρός ήταν υπέροχος και συνεπώς καθόμασταν έξω να τον απολαύσουμε. Μαζί μας ήταν και οι νεοφερμένοι ο Marko και η Emmi, οι οποίοι είχαν μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη από την Κρήτη. Η συνάντηση είχε διοργανωθεί από τον Tuomo Einola.

H Riitta στη Θεσσαλονίκη

24/10/2021

Η φίλη μας η Riitta επισκέφτηκε την πρώην της ιδιαίτερη πατρίδα στις 24 Οκτωβρίου. Συναντηθήκαμε στο Συριανό εστιατόριο "Massaya". Ήμασταν μόνο τέσσερα άτομα, αλλά έτσι μπορούσαμε όλοι να συμμετέχουμε στην ίδια συζήτηση. Ήταν πολύ ωραία να ξανά συναντηθούμε μετά από πολύν καιρό!

Η Marjut στη Θεσσαλονίκη και συνάντηση μελών Οκτωβρίου

03/10/2021

Η πρώην κάτοικος Θεσσαλονίκης, πολυετές μέλος του συλλόγου, καθώς και μια από τους πρώτους συντάκτες του περιοδικού του συλλόγου μας, η Marjut Katoniemi-Kutsuridis, επισκέφτηκε την δεύτερη της ιδιαίτερη πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο.

Η συνάντηση, που διοργανώσαμε στις 3 Οκτωβρίου, συνέπιπτε με τη μηνιαία Οκτωβριανή συγκέντρωση μελών του συλλόγου μας.

Δυστυχώς ήμασταν πολύ λίγοι λόγω του κορονοϊού, αλλά δεν τον αφήσαμε να μας χαλάσει τη βραδιά.

Καλό φαγητό, καλή παρέα και υπέροχη φθινοπωρινή βραδιά στην Ελλάδα! Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς;!

Η επετειακή γιορτή της Asta και Satu

18/09/2021

Το Σάββατο στις 18 Σεπτεμβρίου γιορτάσαμε την επέτειο τα 40 και τα 45 χρόνια αντίστοιχα στην Ελλάδα της Asta και Satu στην ψαροταβέρνα "Τριακτίς" με παρέα φίλων. Η Θεσσαλονίκη έχει γίνει δεύτερή τους ιδιαίτερη πατρίδα κι έχουν μάθει να αγαπούν την Ελλάδα. Η Satu και η Asta ευχαριστούν τους φίλους τους για τα χρόνια που έχουν περάσει μαζί.

H Päty στη Θεσσαλονίκη

28/08/2021

Η Päivi,”Päty”, Voutilainen, μέλος του συλλόγου μας, η οποία είχε επαναπατριστεί στη Φινλανδία πριν από κάποια χρόνια, επισκέφτηκε μαζί με τον σύζυγο της, το Θεόδωρο, την δεύτερη της ιδιαίτερη πατρίδα τον Αύγουστο. Το γεγονός καλούσε φυσικά μια συνάντηση.

Όπως κι έγινε στην Άνω πόλη, στο μεζέ μπαρ Brusco. Δυστυχώς σε πολλούς δε βόλευε η μέρα, ούτε η ώρα της συνάντησης, αλλά εμείς, όσοι βρεθήκαμε, περάσαμε πολύ ωραία! Αναπολούσαμε τα παλιά και ανταλλάξαμε τα νέα μας.

Περνάμε πάντα πάρα πολύ όμορφα με την Päty! Περιμένουμε πως και πως την επόμενη τους επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη!

Γιορτή θερινού ηλιοστασίου 2021

26/06/2021

Τα μακρόχρονα και πολύ ενεργά μέλη του συλλόγου μας, η Asta Koskela-Δημητριάδου και η Satu Vuorinen, μας προσκάλεσαν να γιορτάσουμε το θερινό ηλιοστάσιο στην ταβέρνα Τριακτίς στο Θερμαϊκό κόλπο.

Έτσι βρεθήκαμε 10 άτομα πάνω στο κύμα για να απολαύσουμε θαλασσινούς μεζέδες και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Μερικοί από μας έκατσαν για πρώτη φορά σε μια μεγάλη παρέα μετά την καραντίνα έξω για φαγητό. Συνεπώς το εκτιμήσαμε ανάλογα.

Ολομελής συνεδρίαση του Κοινοβουλίου Απόδημων Φιλανδών το καλοκαίρι 2021

12/06/2021

Η δέκατη ολομελής συνεδρίαση του Κοινοβουλίου Απόδημων Φιλανδών πραγματοποιήθηκε στις 11 με 12 Ιουνίου το 2021.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, η πρόεδρος του συλλόγου μας, η Outi Holopainen, και ο γραμματέας, ο Marko Suomalainen. Ο Marko Suomalainen, εκτός από το να είναι ο επίσημος εκπρόσωπος του συλλόγου μας στο κοινοβούλιο εδώ και πολλά χρόνια, εκλέχτηκε φέτος πρόεδρος του κοινοβουλίου της περιοχής Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Η λειτουργία του κοινοβουλίου είναι άκρως σημαντική. Η Outi περιγράφει για τις εντυπώσεις της συμμετοχής της στην ολομελή συνεδρίαση στο χειμωνιάτικο περιοδικό μας του 2021.

Συνάντηση μελών Μάης 2021

08/05/2021

Αφού μας χάλασαν τα σχέδια οι κανονισμοί, λόγω Covid, να μαζευτούμε στην πίσω αυλή του Γεωργόπουλου για ένα τσιμπολόγημα, κάποιοι από τα μέλη μας αποφάσισαν να μην το βάλουν κάτω. Θα συναντιόμασταν κάπου οπωσδήποτε και ας ήμασταν λίγοι.

Πόσο χαρήκαμε, όταν μετά από ένα χρόνο περίπου, καταφέραμε επιτέλους να βρεθούμε από κοντά στο παραδοσιακό τσιπουράδικο "Βόλος".

Περάσαμε θαύμα!

Εξ αποστάσεως συνάντηση μελών Απριλίου 2021

04/04/2021

Ο Άγγελος Μπριλάκης διοργάνωσε μια κινηματογραφική βραδιά στις 4 Απριλίου μέσω Zoom. Τότε απολαύσαμε την ταινία "Η άλλη όψη της ελπίδας", του γνωστού και βραβευμένου σκηνοθέτη του Aki Kaurismäki από το 2017.

Εξ αποστάσεως συνάντηση μελών τον Μαρτίου 2020

07/03/2021

Ο Marko Suomalainen διοργάνωσε την τακτική συνάντηση μελών στις 7 Μαρτίου σε μορφή κινηματογραφικής βραδιάς. Απολαύσαμε την ταινία του Heikki Kujanpää, "Suomen hauskin mies", ("Ο πιο αστείος άνθρωπος της Φιλανδίας", "Laugh or die"), του 2018.

Γενική Συνέλευση εξ αποστάσεως 2021

14/02/2021

Η τακτική Γενική Συνέλευση του Φιλανδικού Συλλόγου Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως μέσω της εφαρμογής Zoom στις 14 Φεβρουαρίου του 2021 η ώρα 10:30 π.μ.

Η πρόεδρος του συλλόγου, Outi Holopainen, κήρυξε την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης.

Το φλουρί της εικονικής βασιλόπιτας βρέθηκε στο κομμάτι της Sari Silvasti-Kontos, η οποία πήρε δώρο την ετήσια συνδρομή μέλους για το 2021.

Πρόεδρος της γενικής συνέλευσης εκλέχτηκε η Sari Silvasti-Kontos, γραμματέας ο Marko Suomalainen, ελεγκτές πρακτικών η Outi Holopainen και η Rauni Puurunen και εφορευτική επιτροπή η Päivi Georgopoulos και η Anna Mannil.

Η γενική συνέλευση είχε συγκληθεί νόμιμα και θεωρήθηκε επαρκής να λάβει αποφάσεις. 6 μέλη από τα 41 οικονομικά τακτοποιημένα μέλη ήταν παρόντα.

Εγκρίθηκε η ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Φινλανδικού σχολείου εξ αποστάσεως

19/12/2020

Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Φινλανδικού σχολείου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εξ αποστάσεως στις 19 Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων φινίρισμα χριστουγεννιάτικων στολιδιών, που είχαν πλαστεί από "μαγικό ζυμάρι" στο τελευταίο μάθημα της χρονιάς, χριστουγεννιάτικα τραγούδια, βιντεάκια, παραμύθια και ζούμπα. Στο τέλος μας έκανε την εικονική του επίσκεψη και ο Άγιος Βασίλης από τη χώρα του στη Φινλανδία.

Η γιορτή ήταν πολύ όμορφη. Του χρόνου με υγεία και από κοντά!

Το Φινλανδικό σχολείο Θεσσαλονίκης εύχεται σʼ όλους καλές γιορτές!

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή - Εξ’ αποστάσεως (2020)

13/12/2020

H Χριστουγεννιάτικη Γιορτή εξ’ αποστάσεως του συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε μέσω της εφαρμογής Zoom την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε π.χ. το χαιρετισμό της προέδρου του συλλόγου κα. Outi Holopainen, χαιρετισμούς από τις προσκεκλημένες κα. Sini Castren (το Κοινοβούλιο Φινλανδών Ομογενών) και κα. Mari Hilonen (Φινλανδική Ναυτική Εκκλησία Αθηνών), διαγωνισμός Χριστουγεννιάτικης ζαχαροπλαστικής, σύντομες Χριστουγεννιάτικες ευχές των συμμετεχόντων, γρίφους, βίντεο με χριστουγεννιάτικα κάλαντα και φυσικά τον Άγιο Βασίλη!

Τον διαγωνισμό Χριστουγεννιάτικης ζαχαροπλαστικής κέρδισε η κα. Sari-Silvasti-Κοντός.

Εξ αποστάσεως συνάντηση μελών το Νοέμβριο (2020)

01/11/2020

Η δεύτερη εξ αποστάσεως συνάντηση μελών του συλλόγου μας έγινε την πρώτη Νοεμβρίου.

Χαιρόμαστε, που με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η συμμετοχή μελών που μένουν εκτός Θεσσαλονίκης, ακόμα και στο εξωτερικό. Η κουβέντα μας διαρκούσε ώρες ολόκληρες.

Εξ αποστάσεως συνάντηση μελών τον Οκτώβριο (2020)

04/10/2020

Λόγω της COVID-19 πανδημίας, συναντηθήκαμε για πρώτη φορά σε εικονικό χώρο στις 4. Οκτωβρίου.

Η εξ αποστάσεως συνάντηση βοήθησε στο να γνωριστούμε με μέλη, που δεν είχαμε καταφέρει ποτέ άλλοτε να συναντήσουμε. Από την άλλη δυστυχώς, κάποιοι άλλοι εμποδίστηκαν να παραβρεθούν λόγω τεχνικών προβλημάτων. Ανακαλύψαμε, ότι είναι ωραία να κουβεντιάζουμε και στα παράθυρα της εφαρμογής Microsoft teams.

Διαδικτυακό σεμινάριο δασκάλων φινλανδικών σχολείων ανά κόσμο (2020)

06/08/2020

Μετά την διαδικτυακή συνάντηση γνωριμίας στις 5 Αυγούστου, ξεκίνησε  το πρώτο διαδικτιακό σεμινάριο για τους δασκάλους φινλανδικών σχολείων ανά κόσμο στις 6 με 7 Αυγύστου στο Zoom.

Το προγραμμα του διήμερου σεμιναρίου ήταν εξαιρετικά πλούσιο και ενδιαφέρων, για το οποίο ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές του! 

Συνάντηση με τη Sari Asimoglou τον Ιούλιο (2020)

25/07/2020

Φινλανδοί της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν στην ψαροταβέρνα Τριακτίς στην Καλαμαριά στις 25 Ιουλίου, με αφορμή της επίσκεψης της πρώην κατοίκου της πόλης και δασκάλας του Φινλανδικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, Sari Asimoglou.

Την ίδια βραδιά είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε ένα καινούργιο πρόσωπο, τον Λεωνίδα Πέκα Καμπησέλη, ο οποίος κατάγεται από την Κώ με πατέρα Έλληνα και Φινλανδέζα μητέρα.

Η παρέα μας απολάμβανε την όμορφη καλοκαιρινή θέα δίπλα στο κύμα, ώσπου μια μικρή μπόρα τη διέκοψε, αν και ευτυχώς μόνο στιγμιαία.

Γιορτή θερινού ηλιοστασίου (2020)

20/06/2020

Σύμφωνα με την παράδοση της χώρας μας, γιορτάσαμε το θερινό ηλιοστάσιο στις 20 Ιουνίου στην αυλή της Päivi Pulkki- Γεωργοπούλου.

Ο σύλλογος πρόσφερε σολομό, διάφορα είδη ρέγγας, πατάτες, λουκάνικα, Καρελιανές πιτούλες και διάφορες σαλάτες.

Την ίδια βραδιά κάναμε και τα γενέθλια της Satu Vuorinen. Συνεπώς απολαύσαμε μια σοκολατένια τούρτα ως επιδόρπιο.

Το άφθονο κρασί μας άνοιξε την όρεξη να στήσουμε χορό με ρυθμούς παλιών φινλανδικών χιτ και λατινικής μουσικής.

Συνάντηση μελών Μαρτίου (2020)

07/03/2020

Συνάντηση μελών Μαρτίου του συλλόγου μας συντονίστηκε από την Kirsikka Soustiel στις 7 του μηνός στην ταβέρνα "Ο Κήπος του Θερμαϊκού". Ο ιός COVID-19 είχε αρχίσει να γίνεται πανδημία, κι έτσι αυτή η συνάντηση έμελλε να γίνει η τελευταία τακτική συνεύρεση του συλλόγου πριν την κήρυξη των περιοριστικών μέτρων προστασίας.

Ήμασταν όμως αρκετά μεγάλη παρέα και περάσαμε όμορφα, όπως πάντα.

Γενική συνέλευση (2020)

16/02/2020

Γενική συνέλευση του συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου στο χώρο του εστιατορίου Καζαβίτη, στην οδό Κατούνη, Θεσσαλονίκη. H συνέλευση κύλησε ομαλά. Τα πρακτικά της συνέλευσης βρίσκονται στην ιστοσελίδα του συλλόγου στην περιοχή μελών.

Δελφοί - Αράχωβα - Γαλαξίδι εκδρομή Σαββατοκύριακου με τους Φινλανδούς της Αθήνας (2020)

31/01/2020

Εκδρομή στην Αράχωβα, στους Δελφούς και στο Γαλαξίδι πραγματοποιήθηκε 31 Ιανουαρίου με 2 Φεβρουαρίου με τους Φινλανδούς της Αθήνας. Η εκδρομή ήταν πολύ πετυχημένη καθώς τα αξιοθέατα και οι δραστηριότητες κατάφεραν να ικανοποίησουν κάθε γούστο. Περιμένουμε ανυπόμονα το επόμενο μας ταξίδι!

Διαγωνισμός μπόουλινγκ (2020)

12/01/2020

Στην φωτογραφία από αριστερά η Μαριάννα Βλάχου, η Έυα Ξουφλάκη, η Αλεξία Suomalainen, ο Tuomo Einola, ο Παύλος Σουφλάς και ο Χρήστος Πετρίδης.

Ο 18ος διαγωνισμός μπόουλινγκ του Φινλανδικού Συλλόγου Βόρειας Ελλάδας έγινε την Κυριακή στις 12 Ιανουαρίου στο "Ten Pin Bowling" στην Καλαμαριά. 

Προεόρτια Χριστουγέννων (2019)

14/12/2019

Τα προέορτια Χριστουγέννων του συλλόγου μας έγιναν στις 14 Δεκεμβρίου στο Café Bazaar στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στη γιορτή παραβρέθηκαν μέλη, πρωήν μέλη, ενδεχομένως μελλοντικά μέλη του συλλόγου καθώς και κάποιοι Φινλανδόφιλοι.Το τιμόμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν η πρόξενος, η Eili Andersson, από την πρεσβεία της Φινλανδίας στην Αθήνα.


Το καλό φαγητό ήταν σε αφθονία. Η Päivi είχε αλατίσει το κρέας και ο Marko το είχε ψήσει. Η Rauni είχε φέρει το ζεστό κρασί και τα χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια, η Satu και η Asta είχαν φτιάξει υπέροχα χριστουγεννιάτικα γλυκά, ο Άγγελος φρόντιζε για τη μουσική της βραδιάς, ο Ιωάννης για τη φωτογράφιση και η Sarianna τραγούδησε το όμορφο χριστουγεννιάτικο τραγούδι ”Το σπουργιτάκι το πρωί των Χριστουγέννων”. Το αποκορύφωμα της γιορτής ήταν φυσικά ο απίστευτα αστείος Άί Βασίλης.

Το κρασί, που είχαμε πιεί, μας έκανε να στήσουμε και χορό στο τέλος. Περάσαμε πάρα πολύ όμορφα!
Ευχαριστούμε όλους τους παρευρισκόμενους!
Καλές γιορτές!

Χριστουγεννιάτικη γιορτή του φινλανδικού σχολείου (2019)

07/12/2019

Thessalonikin Suomi-koulun joulujuhlat pidettiin tällä kertaa kohtalaisen aikaisin, jo 7. joulukuuta. Koulua pidettiin kuitenkin vielä yksi kerta juhlien jälkeen ennen joululoman alkua.

Juhlat olivat hilpeät ja lämpimät ja väkeäkin oli tosi mukavasti. Juhlaväen joukossa oli myös oppilaiden kreikkalaisia isovanhempia, mikä oli todella ihanaa ja innostavaa.

Perinteisesti juhlaohjelmaan sisältyi joululauluja, joulurunoja ja hauska sketsi yrityksestä saada joulupukki mukaan nykyajan kännykkäkulttuuriin. Sketsin joulupukki stressaantui kännykän ainaisesta pärinästä niin, että lasten lahjatoivomukset olisivat menneet perille aivan väärässä muodossa. Jos joulupukki olisi omaksunut kännykän nykypäivän lahjatoivomuskanavaksi, ottaen huomioon myös hänen korkean ikänsä vuoksi huonontuneen kuulonsa, niin Villa olisi saanut joululahjaksi katuharjan satukirjan sijaan, Elli risukimpun rimpsumekon sijaan jne.

Onneksi joulumuori otti jossakin vaiheessa ohjat käsiinsä, poistaen kännykän joulupukin hyppysistä. Kun joulupukkirassu oli saanut hieman levätä ja toipua sekavasta tilanteesta, todettiin kaikkien parhaaksi perinteisen kirjeen joulupukille lahjatoivomuksineen olevan loppujen lopuksi parempi vaihtoehto kuin kännykkäkommunikointi.

Joulujuhlien odotetuin vieras oli tietenkin ”oikea” joulupukki Korvatunturilta lahjasäkkeineen. Kaikki oppilaat olivat aivan haltioituneita. Joulupukki sai heidät kaikki lähestymään itseään, jokainen oppilaista halusi tulla hänen apulaisekseen jakamaan lahjoja, ja juttua riitti puolin ja toisin. Joulupukki lyöttäytyi myös ”kiusoittelemaan” humoristisesti oppilaiden vanhempia ja isovanhempia, ja kaikki saivat nauraa tarpeekseen.

Koulu avaa ovensa taas kevätlukukaudella 11. tammikuuta. Hyvää joululomaa ja onnellista uutta vuotta kaikille!

Εκκλησιαστική λειτουργία εν όψει Χριστουγέννων (2019)

23/11/2019

Η παραδοσιακή εκκλησιαστική λειτουργία εν όψει Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε στην ευαγγελική εκκλησία Θεσσαλονίκης στις 23 Νοεμβρίου.

Βραδιά καραόκε και συνάντηση μελών Οκτωβρίου (2019)

05/10/2019

Η συνάντηση μελών του συλλόγου μας έγινε σε μορφή βραδιάς καραόκε στο σπίτι της Outi Holopainen στη Νέα Κρήνη, Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, στις 5 Οκτωβρίου. Ο καθένας είχε φέρει μαζί του κατιτίς να τσιμπήσουμε και να πιούμε. Έτσι, μερικοί καθόντουσαν στην κουζίνα τρώγοντας και πίνοντας και άλλοι στο μπαλκόνι για περισσότερη δροσιά. Υπήρξαν όμως και λίγοι θαρραλέοι, που τραγουδούσαν καραόκε στο ανακαινισμένο γραφείο της Outi.
Περάσαμε θαύμα!

Συνάντηση με την Päty τον Αύγουστο (2019)

18/08/2019

Με αφορμή της επίσκεψης στην δεύτερη πατρίδα της Päivi Voutilainen, (της Päty), βρεθήκαμε και πάλι μια αυγουστιάτικη βραδιά στις 18 του μηνός στην ταβέρνα Μπακάλ Ελιά Λεμόνι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αρκετοί παραβρέθηκαν στη συνάντηση, παρʼ όλο που οι περισσότεροι έλειπαν διακοπές και στα εξοχικά τους σπίτια. Η Päty, όπως πάντα, ήταν έτοιμη να μας πάει για άλλο ένα ποτάκι μετά το φαγητό, αλλά τελικά δεν αντέξαμε.

Ευχαριστούμε για την όμορφη βραδιά!

Γιορτή θερινού ηλιοστασίου (2019)

22/06/2019

Φέτος μαζευτήκαμε να γιορτάσουμε το θερινό ηλιοστασίου στην αυλή της Päivi και του Νίκου Γεωργόπουλου την ώρα του ηλιουβασιλέματος. 

Τα μέλη του συλλόγου είχαν φέρει μαζί τους μια αλμυρή τούρτα με θαλασσινά, σαλάτες, Καρελιανές πιτούλες και μια φραουλένια τούρτα. 

Η βραδιά κυλούσε όμορφα με καλό φαγητό, κρασάκι και ευχάριστη παρέα.

Λέγαμε να κάνουμε μια τέτοια γιορτούλα κάθε χρόνο και γιατί όχι.

Φεστιβάλ φαγητού ˮFood for Goodˮ (2019)

02/06/2019

Το φεστιβάλ φαγητού διοργανώθηκε φέτος στις 2 Ιουνίου στην πλαζ Αρετσούς, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη.

Ο σύλλογος μας συμμετείχε στην εκδήλωση με φιλανθρωπικό σκοπό φτιάχνοντας και σερβίροντας πίτα με σολομό, αλμυρές τούρτες, κρέπες γεμιστές καθώς και με κεφτέδες και πατάτες ψημένοι στο γκριλ.

Γιορτή πολυγλωσσίας (2019)

17/05/2019

Η έβδομη γιορτή πολυγλωσσίας πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 13 μα 19 Μάη και κορυφώθηκε με ποικιλόμορφες και πολύγλωσσες εκδηλώσεις στους χώρους του δημαρχείου Θεσσαλονίκης στις 17 με 19 του μηνός.

Μηνιαία συνάντηση του Μάη (2019)

05/05/2019

Η μηνιαία συνάντηση του Μάη του συλλόγου μας διοργανώθηκε από τη Sarianna Nikkola. Η συνάντηση έγινε στην οικία της Sarianna στη Θεσσαλονίκη, όπου ταυτόχρονα γιορτάσαμε και το μεταπτυχιακό της στην ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία.

Αφού κεραστήκαμε εμείς οι παρευρισκόμενοι, μεγάλοι και μικροί, μας ήρθε η έμπνευση να τραγουδήσουμε όμορφα και αγαπημένα φινλανδικά και ξένα τραγούδια, που κατά πάσα πιθανότητα ανάγκασαν το γάτο της Sarianna να κρυφτεί κάτω απʼ το ριχτάρι του καναπέ.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και έως ανώτερα, Sarianna!

Ενημερωτική εκδήλωση Muistikummit (Dementia Friends) (2019)

21/04/2019

Στην φωτογραφία μπροστά η Sanna Laaksonen και πίσω από αριστερά: Η Päivi Georgopoulos, ο Marko Suomalainen, η Rauni Puurunen, η Päivi Voutilainen, η Sari Silvasti-Kontos, η Asta Koskela-Dimitriadou, η Satu Vuorinen και η Outi Holopainen. 

Μέλος του συλλόγου μας, η Sanna Laaksonen (Dementia Champion, Dementia Nurse Manager) διοργάνωσε μια ενημερωτική εκδήλωση με το θέμα "Muistikummit" στο Επίτιμο Προξενείο Φινλανδίας στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή στις 21 Απριλίου.

Η ίδια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα Αγγλικά (Dementia Friends) τον Νοέμβριο του 2018.

Στην εκδήλωση μάθαμε περισσότερα για την άνοια και τους τρόπους να βοηθάμε ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 200.000 άνθρωποι, που πάσχουν από άνοια. Κατά την εκτίμηση της εταιρείας Αλτσχάιμερ Ελλάς, υπάρχουν επί πλέων πάνω από 50.000 άνθρωποι με άνοια χωρίς διάγνωση.

Περισσότερες πληροφορίες για το κίνημα " Muistikummit" στα Φινλανδικά στην ιστοσελίδα www.muistikummit.fi

Η ενημερωτική εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Φινλανδικό Σύλλογο Βόρειας Ελλάδας και το επίτιμο προξενείο Φινλανδίας στη Θεσσαλονίκη.

Συνάντηση Φινλανδών Ελλάδας και Κύπρου & Σεμινάριο δασκάλων φινλανδικών σχολείων (2019)

16/03/2019

Σεμινάριο δασκάλων φινλανδικών σχολείων Ελλάδας και Κύπρου διοργανώθηκε στους πρόποδες της Ακρόπολης στην Αθήνα στις 16 με 17 Μαρτίου. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων η παρουσίαση της εφαρμογής «Moomin language School», διάλεξη για τις ψυχικές και σωματικές αντοχές των δασκάλων στη δουλειά τους και παρουσίαση κινητικών μεθόδων διδασκαλίας.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνδυασμό συνάντησης Φινλανδών Ελλάδας και Κύπρου. Συνεπώς το πρόγραμμα των ημερών ήταν εν μέρει κοινό για όλους κι είχαμε την ευκαιρία για κοινές συναντήσεις και ξεναγήσεις στην πόλη.

Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές των ημερών!

Μηνιαία συνάντηση του Μαρτίου (2019)

02/03/2019

Η μηνιαία συνάντηση Μαρτίου του συλλόγου μας διοργανώθηκε στις 2 Μαρτίου στο εστιατόριο Χάλαρο στην Καλαμαριά. Το μεσημεριανό γεύμα κανονίστηκε από τον Jari Liimatta, ο οποίος είναι σχετικά καινούργιο μέλος, αλλά εντούτοις πολύ ενεργητικός και δραστήριος. Είχαμε μαζευτεί αρκετοί. Μαζί μας παραβρέθηκε και ένας μικρός κύριος, ο ενός έτους Μίλτος, πρωτότοκος γιος της εξίσου νέου και δραστήριου μέλους του συλλόγου μας, της Sanna Laaksonen.

Η Riitta στη Θεσσαλονίκη (2019)

21/02/2019

Δεν έλειπε το γέλιο απʼ την πολύ όμορφη συνάντηση μου με φίλους το Φεβρουάριο στο ουζερί "Μάραθος" στα Λαδάδικα. Εκεί θυμηθήκαμε τις πολλαπλές Χριστουγεννιάτικες γιορτές, λέγαμε για τα νέα των παιδιών μας, τις μέρες στη σύνταξη καθώς και τα θέματα του επαναπατρισμού!

Παρακάτω ένα απόσπασμα από ένα συγκινητικό βιβλίο της Victoria Hislop, "Η κλωστή της ζωής", το οποίο διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη. Μόλις το τελείωσα με δάκρυα στα μάτια. 

”Πώς θα ήταν αν μετακόμιζα μόνιμα στη Θεσσαλονίκη? Ήταν ένας τόπος, όπου οι δρόμοι ήταν γεμάτοι κόσμο από το πρωί ως το βράδυ, όπου η κάθε πέτρα, είτε πανπαλία είτε μοντέρνα είτε γυαλιστερή είτε σχισμένη, είχε μακρά ιστορία, όπου οι άνθρωποι καθοδηγούσαν ο ένας τον άλλον εγκάρδια και ζεστά. Κατά πάσα πιθανότητα η πόλη αυτή θα αντιμετωπίζει πάντα δυσκολίες, αλλά θα πλημμυρίζει επίσης πάντα από χρώματα και ζωή, μουσική και ιστορίες." 

Εις στο επανιδείν!

Η Riitta Douhaniaris

Γενική συνέλευση (2019)

17/02/2019

Η Γενική Συνέλευση του συλλόγου έγινε την Κυριακή στις 17 Φεβρουαρίου στην ψαροταβέρνα "Τριακτίς στην Καλαμαριά.

Η πρόεδρος του συλλόγου, η Outi Holopainen, κέρδισε το φλουρί της βασιλόπιτας και πήρε ως δώρο τη συνδρομή μέλους για το 2019.

Πρόεδρος της συνέλευσης εκλέχτηκε ο Jari Liimatta, ο οποίος διεύθυνε τη συνέλευση πολύ αποτελεσματικά.

Στη συνέλευση μιλήσαμε μ.α. για τα τακτικά θέματα, το σχέδιο δράσης καθώς και τις προτάσεις για το καινούργιο έτος 2019-2020. 

Στο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχτηκαν εκ νεόυ προόεδρος η Outi Holopainen, αντιπρόεδρος η Sari Silvasti-Kontos, ταμίας η Päivi Georgopoulos, γραμματέας ο Marko Suomalainen, μέλος η Rauni Puurunen και αναπληρωματικό μέλος η Kirsikka Soustiel.

Ως εξελεγκτική επιτροπή θα συνεχίσουν η Satu Vuorinen και η Asta Koskela-Dimitriadou. Αναπληρωματκό μέλος εκλέχτηκε ο Jari Liimatta.

Ο Marko Suomalainen συνεχίζει επίσης εκπρόσωπος του συλλόγου μας στο Κοινοβούλιο Απόδημων Φινλανδών. 

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν 12 μέλη και 2 παρατηρητές.

Η Sari Kullberg στη Θεσσαλονίκη (2019)

09/02/2019

Mερικοί από μας τους Φινλανδούς της Θεσσαλονίκης συναντηθήκαμε για βραδινό γεύμα στην ψαροταβέρνα "Τριακτίς" με τη Sari Kullberg, Φινλανδέζα από το Ελσίνκι, φίλη της Ελλάδας, η οποία έμεινε κάποτε στη Αθήνα. 

Πάρʼ όλο που μόλις τώρα τη γνωρίσαμε, ήταν σαν να την ξέραμε μια ζωή.

Διαγωνισμός μπόουλινγκ (2019)

13/01/2019

Ο 17ος διαγωνισμός μπόουλινγκ του Φινλανδικού Συλλόγου Βόρειας Ελλάδας έγινε την Κυριακή στις 13 Ιανουαρίου στο "Ten Pin Bowling" στην Καλαμαριά. 

Πρώτος βγήκε ο Άγγελος Μπριλάκης με το σκορ 112, δεύτερος ο Marko Suomalainen με το σκορ 110 και τρίτη η Outi Holopainen με το σκορ 109. Ο Άγγελος κέρδισε το διαγωνισμό ήδη για τρίτη φορά στη σειρά και πήρε την ξύλινη κορίνα σπίτι του.

Φέτος δεν είχαμε συμμετοχή από παιδιά.

Μετά τον αγώνα φάγαμε στο εστιατόριο "Νέα κληματαριά" στην Καλαμαριά. 

Η Päty στη Θεσσαλονίκη (2019)

05/01/2019

Για άλλη μια φορα καθόμασταν στο εστιατόριο "Μάραθος" στα Λαδάδικα, γιατί το παλίο και αγαπημένο μέλος του συλλόγου μας, η Päivi Voutilainen ήρθε για επίσκεψη στη δεύτερη πατρίδα της, τη Θέσσαλονίκη. Η Päivi μετακόμισε πριν ένα χρόνο στη Φινλανδία.

Η όμορφη βραδιά τελείωσε πάρα πολύ γρήγορα!

Χριστουγεννιάτικη γιορτή του συλλόγου (2018)

15/12/2018

Φωτογραφίες ο Ιωάννης Ψυτίλλης

Στην ετήσια χριστουγεννάτικη γιορτή του συλλόγου μας προσήλθε κόσμος εντός κι εκτός Θεσσαλονίκης: Από Αθήνα, Λάρισσα, Αγία, Πλαταμώνα και απʼ το Βόλο. 

 

Η γιορτούλα μας έγινε στο "Cafe Bazaar", και το γιορτινό τραπέζι ήταν και πάλι γεμάτο από διάφορες λιχουδιές. Πιστεύω, ότι τέτοια γιορτή μας βοηθάει εμάς τους μετανάστες να μπούμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων: Γεύσεις, μυρωδιές και χρσιστουγεννιάτικη μουσική, καθώς και η ζεστή παρέα ανθρώπων, που απολαμβάνουν όλοι μαζί τα ίδια πράγματα. 

Η εκπρόσωπος της ναυτικής εκκλησίας Αθηνών, η κυρία Mari Hilonen, μας μετέφερε τους χαιρετισμούς απʼ την πρωτεύουσα. Η Sarianna Nikkola φρόντισε για το μουσικό κομμάτι της βραδιάς τραγουδώντας ένα φινλανδικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι μόνη της και μετά μας διεύθυνε να πούμε άλλα δυο όλοι μαζί. 

 

Στο πρόγραμμα της γιορτής μας ήταν και φέτος η λαχειοφόρα αγορά, η οποία είχε συγκεντρώσει περισσότερα δώρα από ποτέ. Έτσι ο σύλλογός μας απόκτησε λίγα λεφτουδάκια στο ταμείο της προκείμενης εκδρομής στην Κώ την άνοιξη. Η λαχειοφόρα αγορά πρόσθεσε λίγη αγωνία στη γιορτούλα μας και αρκετοί έφυγαν στα σπίτια τους με κάμποσα δώρα.

Έμαθα από πολλούς παρεβρισκόμενους, ότι η χριστουγεννιάτικη γιορτή είναι το νούμερο ένα εκδήλωση του συλλόγου μας ετησίως. Συνεπώς θα είναι η χαρά μας να την διοργανώσουμε ξανά και του χρόνου. 

Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος!

Οι χορηγοί της λαχειοφόρας αγοράς ήταν μ.α.:

 

 

 

            

Χριστουγεννιάτικη γιορτή του φινλανδικού σχολείου (2018)

15/12/2018

Στη φωτογραφία "Το ξωτικό της βιβλιοθήκης" η Outi Holopainen, η οποία ήταν φέτος πολύ καλό κορίτσι.

Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Φινλανδικού Σχολείου Θεσσαλονίκης έγινε το Σάββατο στις 15 Δεκεμβρίου. Όλοι οι μαθητές, οι δασκάλες, οι γονείς και οι παππούδες προσήλθαν στη γιορτή. Οι δασκάλες μαζί με τους μαθητές είχαν φροντίσει για το στόλισμα του χώρου καθώς και για το πρόγραμμα της γιορτής. 

Η γιορτή ξεκίνησε με το τραγούδι " Ρούντολφ το ελαφάκι", που είναι το αγαπημένο των μαθητών του σχολείου. Για να μπούν στο πνέυμα του τραγουδιού, φόρεσαν κέρατα ταράνδου με κουδουνάκια στα κεφάλια τους. 

Μετά ήρθε η σειρά του χριστουγεννιάτικου σκετς, στο οποίο κλασσικά πρωταγωνιστούσαν ο Αη Βασίλης με τη γυναίκα του, τα ξωτικά, οι βοηθοί του Άη Βασίλη κι ένας άξιος διηγητής. Το δεξή χέρι του Άη Βασίλη είχε αρρωστήσει, και οι δουλειές, που έπρεπε να γίνουν πριν τα Χριστούγεννα, είχαν μαζευτεί απειλητικά. Συνεπώς ο Άη Βασίλης αποφάσισε να προσλάβει και άλλους βοηθούς. Έτσι όλες οι δουλειές έγιναν εγκαίρως, και στις γυναίκας του Άη Βασίλη, της έμεινε μονο μια και μοναδική δουλειά: Να φτιάξει το χριστουγεννιάτικο ριζόγαλο. 

Μετά το σκετς τα παιδιά στόλισαν το χριστουγεννιάτκο δέντρο με πολύχρωμες μπάλες και γιρλάντες, κι έπειτα όλος ο κόσμος ηρέμησε τραγουδώντας για τη "Χώρα των Χριστουγέννων", που τελικά ο καθένας μπορεί να τη βρει μέσα στην καρδιά του.

Ήρθε η ώρα να υποδεχτούμε το πιο σπουδαίο πρόσωπο της γιορτής: Τον πραγματικό Άη Βασίλη από τη Φινλανδία. Τα παιδιά τον καλοδέχτηκαν με ένα παραδοσιακό τραγούδι, που λέγεται "Joulupukki". Ο Αη Βασίλης έφτασε με έναν σάκο γεμάτο με δώρα για όλα τα παιδιά. Κάποια πιο τολμηρά απʼ τα παιδιά, κάθισαν στην αγκαλία του Αη Βασίλη για μια αναμνήστική φωτογραφία. Ο κύριος αυτός θα είναι σιγουρα ευπρόσδεκτος στο σχολείο μας και του χρόνου!

Στο τέλος της γιορτής όλοι απόλαυσαν γλυκά και αλμυρά κεράσματα μαζί με καφέδες και χυμούς. Τώρα θα ξεκινούσαν οι χριστουγεννιάτκες διακοπές. Καλές γιορτές σʼ όλους!

Ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή και τη στήριξη τους! Η δουλειά, που γίνεται στο σχολείο μας, είναι άκρως σημαντική, αλλά ταυτόχρονα και πολύ διασκεδαστική!

Εκκλησιαστική λειτουργία εν αναμονή Χριστουγέννων (2018)

24/11/2018

Η παραδοσιακή εκκλησιαστική λειτουργία εν αναμονή Χριστουγέννων έγινε στην ευαγγελική εκκλησία στη περιοχή Πυλαία, Θεσσαλονίκη. Παρʼ όλο που είμαστε μια μικρή κοινότητα, στην εκκλησία προσήλθαν αρκετοί, μικροί και μεγάλοι. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τραγουδήσαμε συγκινημένοι τα ομορφότερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, και αφού λάβαμε τη θεία κοινωνία, είμαστε πια έτοιμοι για τα Χριστούγεννα.

Ενημερωτική εκδήλωση Dementia Friends (2018)

14/11/2018

Στην φωτογραφία από αριστερά: Η Rauni Puurunen, ο Frederik Skovby Larsen, η ψυχολόγος Έλινα Καραθανάση, η Outi Holopainen, η καθηγήτρια Μάγδα Τσολάκη, ο Marko Suomalainen και η Sanna Laaksonen. 

Μέλος του συλλόγου μας, η Sanna Laaksonen (Dementia Champion, Dementia Nurse Manager) διοργάνωσε μια ενημερωτική εκδήλωση με το θέμα "Dementia Friends" στην κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη του δήμου Θεσσαλονίκης την Τετάρτη στις 14 Νοεμβρίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η καθηγήτρια νευρολογίας του Αριστοτελίου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κυρία Μάγδα Τσολάκη. Η καθηγήτρια Τσολάκη λειτουργεί επίσης ως διευθύντρια του Αʼ Νευρολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ κι είναι η ιδρύτρια και πρόεδρος της εταιρείας Αλτσχάιμερ Ελλάδας.  Μαζι με την κυρία Τσολάκη προσήλθε κι η συνεργάτιδα της, η ψυχολόγος Έλινα Καραθανάση. 

Κατόπιν της εκδήλωσης η καθηγήτρια Τσολάκη και η Sanna Laaksonen συμφώνησαν για μια επικείμενη συνεργασία με το κίνημα "Dementia Friends" – το οποίο ενημερώνει τον κόσμο για την άνοια. Η πρώτη ενημέρωση θα πραγματποιηθεί στο προσωπικό της εταιρείας Αλτσχάιμερ στις 3 Δεκεμβρίου.


Sanna Laaksonen

Στην εκδήλωση μάθαμε περισσότερα για την άνοια και τους τρόπους να βοηθάμε ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα αγγλικά. Η κυρία Sanna Laaksonen, σε συνεργασία με το Φινλανδικό Σύλλογο Βόρειας Ελλάδας, θα διοργανώσει την ίδια εκδήλωση στη φινλανδική γλώσσα στο άμεσο μέλλον.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 200.000 άνθρωποι, που πάσχουν από άνοια. Κατά την εκτίμηση της εταιρείας Αλτσχάιμερ Ελλάς, υπάρχουν επί πλέων πάνω από 50.000 άνθρωποι με άνοια χωρίς διάγνωση.

Περισσότερες πληροφορίες για το κίνημα "Dementia Friends" στα αγγλικά στην ιστοσελίδα www.dementiafriends.org.uk

Η ενημερωτική εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Φινλανδικό Σύλλογο Βόρειας Ελλάδας και το επίτιμο προξενείο Φινλανδίας στη Θεσσαλονίκη. 

Μηνιαία συγκέντρωση Νοεμβρίου (2018)

04/11/2018

Η ως αποκαλούμενη μηνιαία συγκέντρωση μελών Νοεμβρίου του συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στις 4 Νοεμβρίου μετά τη συνέλευση του Δ.Σ. στο εστιατόριο Ραλεντάντο. Ήμασταν σχετικά μικρή παρέα, αλλά περάσαμε μια χαρά! Είχαμε πολύ γέλιο! Τι ωραίο είναι να τα λες στη δική σου τη γλώσσα!

Μηνιαία συγκέντρωση Οκτωβρίου (2018)

07/10/2018

Η πρώτη μηνιαία συγκέντρωση μελών του φθινοπώρου διοργανώθηκε από την Sanna Laaksonen στην ταβέρνα Απειρωτάν στην Χαριλάου την Κυριακή 7 Οκτωβρίου.

Ταυτόχρονα κάναμε έκπληξη στην Outi Holopainen και γιορτάσαμε τα 60 γενέθλεια της μια εβδομάδα νωρίτερα!

Για μερικούς το μεσημεριανό συνεχιζόταν μέχρι το βράδυ!

H Päty στην Θεσσαλονίκη (2018)

01/09/2018

Την 1η Σεπτεμβρίου, η πρώην Θεσσαλονικιά και μέλος του συλλόγου μας, η Päivi "Päty" Voutilainen διοργάνωσε μια βραδινή συνάντηση στο Brusco Mezé Bar στην άνω πόλη.

Ταυτόχρονα γιόρταζε και τα γενέθλια της η Asta Koskela!

Το βράδυ κύλησε πάλi πάρα πολύ γρήγορα!

Η Riitta και η Sari στην Θεσσαλονίκη (2018)

24/07/2018

Την Τρίτη 24 Ιουλίου, βρεθήκαμε και πάλι στην ταβέρνα Τριακτίς δίπλα στη θάλασσα, όταν οι πρώην Θεσσαλονικείς η Riitta Douhaniaris και η Sari Asimoglou κάνανε τις καλοκαιρινές τους διακοπές στη Βόρεια Ελλάδα.

Ήταν υπέροχο να συναντήσεις τους παλιούς γνωστούς και να γνωρίσεις νέους ανθρώπους. Εκτός από την Riitta, την Sari και τους Φινλανδούς της Θεσσαλονίκης, ήταν επίσης παρούσα η αδελφή της Päivi Georgopoulou, η Tuula από την Σουηδία.

Το βράδυ πέρασε τόσο ωραία κουβεντιάζοντας και γελώντας που ξεχάσαμε να βγάλουμε μια ομαδική φωτογραφία !!!

Δείπνο Μεσοκαλόκαιρου (2018)

24/06/2018

Συναντηθήκαμε και φέτος για να γιορτάζουμε το Μεσοκαλόκαιρο μετά από την πρόσκληση της Asta και της Satu στην ταβέρνα Τριακτίς, δίπλα στα κύματα της θάλασσας.

Η βραδιά ήταν ζεστή και πέρασε πολύ γρήγορα με καλή παρέα και νόστιμο φαγητό και κρασί. Μαζί μας ήταν και οι πρώην Θεσσαλονικείς Liisa Kelloniemi και Γιώργος Αποστολάκης.

Φεστιβάλ Φαγητού ˮFood for Goodˮ (2018)

10/06/2018

Το 21o Διεθνές Φεστιβάλ Φαγητού Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε και πάλι στη Θεσσαλονίκη στην παραλία Καλαμαριάς στο Άρετσου στις 10 Ιουνίου. Όλοι οι ήπειροι εκπροσωπούνταν και φέτος.

Φέτος στο σταντ της Φινλανδίας σερβίραμε πίτα σολομού, αλμυρό κέικ και γεμιστές κρέπες.

Έκτη γιορτή πολυγλωσσίας στη Θεσσαλονίκη (2018)

18/05/2018

Η έκτη γιορτή πολυγλωσσίας πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 18 με 20 Μάη. Ο σύλλογος μας συμμετείχε στη γιορτή ήδη πέμπτη φορά. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν εξαιρετικά πλούσιο με παρουσιάσεις, ομιλίες, εργαστήρια, συζητήσεις για τη γλώσσα και τον πλουραλισμό καθώς και χορευτικές και μουσικές παραστάσεις από όλα τα έθνη και γλώσσες, που βρίσκονται στην πόλη.

Η Φινλανδία, η φινλανδική γλώσσα και ο σύλλογος μας έδωσαν δυναμικό παρών με ένα τραγούδι, μια παρουσίαση της φινλανδικής γλώσσας, εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους καθώς και με ένα περίπτερο, όπου ενημερώναμε τον κόσμο για τη χώρα και τη γλώσσα μας.

Η μέλος του συλλόγου μας η Sarianna Nikkola τραγούδησε στη γιορτή πολυγλωσσίας το τραγούδι "Karjalan kunnailla" (Στα λιβάδια της Καρελίας).

Μηνιαία συγκέντρωση Μάιου (2018)

06/05/2018

Η μηνιαία συγκέντρωση μελών του συλλόγου πραγματοποιήθηκε σε μορφή μεσημεριανού γεύματος στο εστηατόριο Η Βρεγμένη Γάτα στις 6.5.

Το απόγευμα πέρασε γρήγορα με καλό φαγητό και καλή παρέα. Μαζί μας ήταν και μη μέλη.

Η υπεύθυνη για την μηνιαία συγκέντρωση αυτήν την φορά ήταν η Asta Koskela-Dimitriadou .

Η Iiris Mäenpää στη Θεσσαλονίκη (2018)

21/04/2018

Η Iiris Mäenpää, η οποία βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη με το πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus πριν μερικά χρόνια, επισκέφτηκε την πόλη μας εν αφορμή ενός σεμιναρίου. Είχαμε τη χαρά και την τιμή να βρεθούμε με την Iiris, μια από τους λίγους ομιλητές της Σάμι, στις 21 Απριλίου στην ψαροταβέρνα Τριακτίς.

Μηνιαία συγκέντρωση Απριλίου (2018)

01/04/2018

Η μηνιαία συγκέντρωση του Απριλίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Απριλίου.

Το βράδυ ξεκίνησε με τη συναυλία "Μότσαρτ: Ρέκβιεμ" της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής. Στη χορωδία της συναυλιάς τραγούδησε επίσης ένα μέλος του συλλόγου μας, η Sarianna Nikkola.

Μετά τη συναυλία μαζευθήκαμε στο μπαρ Αρχέγονο Draft κοντά στο Μέγαρο Μουσικής. Το βράδυ ήταν ευχάριστo με καλό φαγητό και παρέα.

Μηνιαία συγκέντρωση Μαρτίου (2018)

04/03/2018

Η μηνιαία συγκέντρωση μελών του συλλόγου πραγματοποιήθηκε σε μορφή μεσημεριανού γεύματος και σε στιλ βολιώτικο στο τσιπουράδικο "Ο Βόλος" στη Θεσσαλονίκη στις 4 Μαρτίου.

Περιμέναμε με λαχτάρα να βρεθούμε στο τραπέζι, που είχαμε κλείσει έξω, λόγω της υπέροχης, ηλιόλουστης, ανοιξιάτικης μέρας.

Απογοητευτήκαμε όμως, γιατί το τραπέζι μας το βρήκαμε στρωμένο μέσα στο μαγαζί, στο κρύο και στην υγρασία, και οι σερβιτόροι δε μας έφεραν όλους τους μεζέδες που αντιστοιχούσαν τα τσίπουρα που είχαμε παραγγείλει. Στο τέλος μείναμε και χωρίς επιδόρπιο.

Το φαγητό όμως ήταν, όπως πάντα, εξαιρετικό, όπως και η παρέα μας.

Κάποιοι συνέχισαν κάπου αλλού με καφεδάκι, όπου τους βρήκε το σούρουπο.

Γενική Συνέλευση (2018)

11/02/2018

Η Τακτική Γενική Συνέλευση του Φιλανδικού Συλλόγου Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου και η ώρα 10:30 στην ψαροταβέρνα Τριακτίς

Μετά τη συνάντηση, οι συμμετέχοντες στη συνέλευση παρέστησαν στο ίδιο μέρος για γεύμα και οι άλλοι Φινλανδοί της Θεσσαλονίκης και οι σύζυγοι τους συμμετείχαν στο γεύμα. Στο γεύμα παρευρέθηκε και η Pirjo Vainio-Στεφανής με το σύζυγό της από τη Ρόδο, που επισκέπτονταν τη Θεσσαλονίκη, καθώς και η Ragni Καπέτα από τον Πλαταμώνα.

Αποχαιρετιστήριο πάρτυ της Päivi Voutilainen (2018)

28/01/2018

Το Σάββατο στις 13 Ιανουαρίου κάναμε το αποχαιρετιστήριο πάρτυ της Päivi Voutilainen, στο Saloon Crazy Horse στην Καλαμαριά.

Η Päivi θα επιστρέψει στο Kuopio Φινλανδίας, αλλά μας υποσχέθηκε να επσκέπτεται τακτικά την Θεσσαλονίκη, αφού θα έχει και το σπίτι της εδω.

Διαγωνισμός Μπόουλινγκ (2018)

28/01/2018

Ο 16ος ετήσιος διαγωνισμός μπόουλινγκ του συλλόγου μας έγινε στις 28 Ιανουαρίου στο Ten Pin Bowling στην Καλαμαριά. 

Φέτος παίξανε μόνο οι ενήλικοι, και ο νικητής βγήκε ο Tuomo Einola, με 127 πόντους. Ο Tuomo κέρδισε και πέρσι στο διαγωνησμό. Φέτος δεύτερη βγήκε η Rauni Puurunen με 103 πόντους και τρίτος ο Γιάννης Ψυτίλλης με 94 πόντους. 

Μετά από το διαγωνισμό μερικοί πήγαν και για φαγητό.

Finland100 - Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας στη Θεσσαλονίκη (2017)

15/12/2017

Στην φωτογραφία μερικοί από τους παρόντες Φιλανδοί και τους συζύγους και τα παιδιά τους.

Ο Επίτιμος Πρόξενος της Φινλανδίας στη Βόρεια Ελλάδα, Marko Suomalainen, μαζί με το Φινλανδικό Σύλλογο Βόρειας Ελλάδας, διοργάνωσε δεξίωση Finland100 - Ημέρα Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης στις 15 Δεκεμβρίου 2017.

Παρευρέθηκαν πάνω από 200 προσκεκλημένοι. Ο Πρέσβης της Φινλανδίας Juha Pyykkö, οι Φινλανδοί της Θεσσαλονίκης, το Προξενικό Σώμα Θεσσαλονίκης, ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, και ο εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμαριάς, εκπρόσωποι του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Στρατού, Αεροπορίας, Αστυνομίας και Εκκλησίας και πολλοί φίλοι της Φινλανδίας.

Χριστουγεννιάτικη εκκλησιαστική λειτουργία, μάθημα του ˮκάντελεˮ και τα ομορφότερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια (2017)

03/12/2017

Ο παπάς της φινλανδικής εκκλησίας της Ρόδου, Heikki Järvinen, η γυναίκα του, Riitta και η ψάλτης, Margaret Vainio, ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να μας φέρουν το πνέυμα των χριστουγέννων με μια όμορφη εκκλησιαστική λειτουργία στις 3 Δεκεμβρίου. Πριν τη λειτούργια η ψάλτης μας υπενθύμισε ό,τι είχαμε μάθει την προηγούμενη χρονιά για το εθνικό μας μουσικό όργανο, κάντελε. 
Στο τέλος τραγουδήσαμε τα ομορφότερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και απολαύσαμε καφεδάκι παρέα με τους επισκέπτες μας στην Καλαμαριά.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή (2017)

02/12/2017

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του συλλόγου μας έγινε και φέτος στο Cafe Bazaar στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στις 2 Δεκεμβρίου. 24 άτομα μαζεύτηκαν να απολαύσουν το πλούσιο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Επίσης στο πρόγραμμα είχαμε διαγωνισμό γνώσεων και στο τέλος εμφανίστηκε και ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα του. Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων ανεξαρτησίας της Φινλανδίας τραγουδήσαμε τον εθνικό ύμνο της Φινλανδίας. Η βραδιά είχε και μια έκπληξη: Ο επίτιμος πρόξενος της Φινλανδίας στη Θεσσαλονίκη, ο Marko Suomalainen, βραβεύτηκε με το χρυσό παράσημο της Φινλανδικής Κοινωνίας (με έδρα Ελσίνκι). Το παράσημο παραδόθηκε από την πρόεδρο του συλλόγου, Outi Holopainen. Το παράσημο αυτό απονέμεται ως αναγνώριση μιας μακρόχρονης εργασίας στην προώθηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων των απόδημων Φιλανδών κι εκφράζει ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την διατήρηση των σχέσεων και διασυνδέσεων μεταξύ των απόδημων Φιλανδών και της πατρίδας.

Διάλεξη με θέμα διγλωσσία και εκπαίδευση (2017)

19/10/2017

Στις 19 Οκτωβρίου η πρόεδρος του συλλόγου μας, Outi Holopainen, έδωσε διάλεξη με θέμα διγλωσσία κι εκπαίδευση στην παιδαγωγική σχολή του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Outi μίλησε για τις δικές τις εμπειρίες ως μητέρα δύο δίγλωσσων παιδιών και ως δασκάλα Φινλανδικού σχολείου Θεσσαλονίκης. Ευχαριστούμε την καθηγήτρια Ρούλα Τσοκαλίδου για την πρόσκληση. Περισσότερα για το θέμα στο επόμενο τεύχος του περιοδικού του συλλόγου που θα εκδοθεί στο τέλος Δεκεμβρίου.

Νέα δημοσκόπηση στην παραλία και μηνιαία συγκέντρωση Οκτωβρίου (2017)

01/10/2017

Μετά την διασκεδαστική και πετυχημένη δημοσκόπηση στην παραλία Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο, αποφασίσαμε να την ξανακάνουμε την πρώτη Οκτωβρίου. Παρʼ όλο που ήμασταν μόνο δύο άτομα, καταφέραμε να βγάλουμε συνέντευξη και να ενημερώσουμε περίπου 25 Έλληνες.

Μετά το γκάλοπ ακολούθησε η συγκέντρωση μελών Οκτωβρίου και στο γεύμα στο μεζεδοπωλείο "Καφενείο Πύργος" είχαμε συμμετοχή ρεκόρ: 16 άτομα!

Χαρήκαμε πολύ, που πέρα από το γνωστό κόσμο, είχαμε μαζί μας και δύο καινούριους Φινλανδούς: Τον Kalle Ristikartano με τη γυναίκα του και τον Ville Jeremias Paananen. Ο Kalle έχει μόλις μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη για να μείνει, ενώ ο Ville έχει έρθει στην πόλη προσωρινά για σπουδές.

Βραδιά κινηματογράφου (2017)

09/08/2017

Στην αρχή του Αυγούστου πραγματοποιηθήκε η βραδιά κινηματογράφου στο σπίτι του Νίκου και της Päivi Γεωργοπούλου. Αρχικά ήταν να δουμε την ταινία στην πίσω αυλή τους, αλλά λόγω της πολλής ζέστης, αποφασίσαμε να την δούμε μέσα. 

Για την ταινία επιλέχθηκε "Elämältä kaiken sain" (Όλα τα πήρα από τη ζωή) σκηνοθεσία του Mika Kaurismäki, με πρωταγωνιστές τον Vesa-Matti Loiri, την Armi Toivanen και τον Peter Franzen.

Πίτσα, μπύρα, κρασί, καλή ταινία και καταπληκτική παρέα! Υπάρχει κάτι καλύτερο;!

Η Tuula στη Θεσσαλονίκη (2017)

23/07/2017

Η Tuula Kallankari επισκέφτηκε τον πρώην τόπο κατοικίας της τη Θεσσαλονίκη. Φυσικά το γεγονός αυτό ήταν για μας άλλη μια αφορμή για μια συνάντηση στην ταβέρνα "Μάραθος" στα Λαδάδικα. Στη συνάντηση μαζεύτηκαν 11 άτομα: Φινλανδοί που κάποτε έμεναν εδώ και κατοικούν τώρα πια στη Φινλανδία, (όπως η Tuula), καθώς και Φινλανδοί, μέλη και μη-μέλη του συλλόγου, που ακόμα επιμένουν να μείνουν εδώ παρʼ όλες τις δυσκολίες.

Η βραδιά ήταν ζεστή και καθόμασταν σε ένα μακρύ τραπέζι ενωμένοι και χαρούμενοι. Άραγε απόρησε η Tuula, που δεν πήγαμε για ποτάκι μετά το φαγητό, όπως συνηθίζουμε; Δεν τραβούσε η ομάδα αυτή τη φορά ή έφταιγε το γεγονός ότι η επόμενη μέρα ήταν Δευτέρα κι εργάσιμη; Ποιος ξέρει;

Δημοσκόπηση στην παραλία (2017)

20/07/2017

Στην γενική συνέλευση του συλλόγου το Φεβρουάριο, σχεδιάσαμε να κάνουμε μια δημοσκόπηση στην παραλία της Θεσσαλονίκης κοντά στο Λευκό Πύργο. Η δημοσκόπηση θα ήταν μέρος των εκδηλώσεων που θα οργανώσει ο σύλλογός μας κατά τη διάρκεια του έτους 2017, έτος που η Φινλανδία γιορτάζει τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της, με σκοπό να μάθουμε τι ξέρουν οι Έλληνες για την πατρίδα μας και να την κάνουμε πιο γνωστή.

Το σχέδιο πραγματοποιήθηκε ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ, τις 20 Ιουλίου, όταν η Päivi Voutilainen, η Sarianna Nikkola και η Outi Holopainen πήραν συνεντεύξεις  από νέους και ενήλικες στον πεζόδρομο της παραλίας.

Οι άνθρωποι πραγματικά ενδιαφέρθηκαν για το θέμα και απαντήσανε πρόθυμα στις ερωτήσεις. Φυσικά, με το Ελληνικό στυλ, ακολούθησαν περισσότερες ερωτήσεις για τη Φινλανδία και τη Φινλανδική γλώσσα. Κάποιοι ήξεραν μερικά πράγματα για τη χώρα μας, άλλοι λιγότερα, και αυτοί που δεν ξέρανε σχεδόν τίποτα, ανυπόμονα προσπαθήσανε να μαντέψουν τις σωστές απαντήσεις.
Μόνο μια παρέα απάντησε σωστά σε όλες τις ερωτήσεις, αν και κάποιες απʼ τις απαντήσεις τις μαντέψανε.

Σκοπεύουμε να δημοσιεύσουμε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αργότερα σε κάποια μορφή. Ωστόσο, πρέπει να πούμε από τώρα, ότι όλοι γνώριζαν, ότι στην Φινλανδία υπάρχουν περισσότερες λίμνες από νησιά. Κανείς δεν ήξερε, χωρίς να μαντέψουν, ότι οι Φινλανδοί δεν είναι Σκανδιναβοί. Η πρώτη ερώτηση «τί έρχεται στο μυαλό μας με την λέξη Φινλανδία» πήρε από περισσότερους την απάντηση «κρύο», αλλά δεν έμεινε και πολύ πίσω η απάντηση «Άγιος Βασίλης».

Η δημοσκόπηση στην παραλία ήταν απίστευτα θετική και διασκεδαστική εμπειρία! Πολύ πιθανόν αργότερα το φθινόπωρο θα ξανακάνουμε καινούρια δημοσκόπηση!

Η Riitta και η Sari στη Θεσσαλονίκη (2017)

06/07/2017

Και φέτος στις αρχές του Ιουλίου οι Φινλανδοί της Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν για δείπνο με τους "πρώην Φινλανδούς Θεσσαλονίκης" την Riitta Ντουχανιάρη και την Sari Ασίμογλου, οι οποίες είχαν έρθει εδώ για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Η βραδιά πέρασε πολύ γρήγορα με τους παλιούς φίλους στο Ουζερί Τριακτίς.

Δείπνο Μεσοκαλόκαιρου (2017)

24/06/2017

Συναντηθήκαμε για δείπνο Μεσοκαλόκαιρου μετά από την πρόσκληση της Asta και της Satu στην ταβέρνα Τριακτίς, δίπλα στα κύματα της θάλασσας και κάτω από το σκοτάδι του νυχτερινού ουρανού.

Στην αρχή μαζί μας ήταν και οι μερικοί νεαροί Μορμόνοι. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς έγινε και η ανάγνωση ποιήματος του Eino Leino η ”Rauha” (Ειρήνη) από την Sarianna Nikkola. Η βίντεο αποστάλθηκε ταυτόχρονα και στη Φινλανδία.

Η βραδιά ήταν ζεστή και συνδύασε όμορφα την Φινλανδία και την Ελλάδα - και οι δυο χώρες ήταν έντονα παρόν, και αυτό φαινόταν βαθιά στις καρδιές μας.

Φεστιβάλ Φαγητού ˮFood for Goodˮ (2017)

11/06/2017

Το ετήσιο φεστιβάλ φαγητού έγινε και πάλι στην πλάζ Αρετσού Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη στις 11 Ιουνίου, όπου συμμετείχαν όλες οι ήπειροι. ʼΟπως πάντα, και η Φινλανδία συμμετείχε  στο μαγείρεμα και στο σερβίρισμα. Το φεστιβάλ φαγητού γιόρταζει φέτος τα 20 χρόνια και για αυτό οι εκπρόσωποι κάποιων χωρών τραγούδησαν τη σύνθεση "Θάλασσα" του Θάνου Μιρκρούτσικου στο τέλος της εκδήλωσης.

Ευτυχώς οι επισκέπτες του φεστιβάλ δε φοβήθκαν τις δυσμενείς προγνώσεις του καιρού κι έτσι έφυγαν όλα τα φαγητά.

Γιορτή πολυγλωσσίας (2017)

26/05/2017

Ο σύλλογος μας συμμετείχε για τέταρτη φορά στη γιορτή πολυγλωσσίας που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του δημαρχείου Θεσσαλονίκης στις 26 με 28 Μαΐου. Στο περίπτερο μας μοιράζαμε ενημερωτικά φυλλάδια για τη Φινλανδία και για τη φινλανδική γλώσσα, κατευθύναμε τους επισκέπτες να συμπληρώνουν κουίζ για τη Φινλανδία και τη φινλανδική γλώσσα καθώς και να ντύνουν κούκλες από χαρτόνι με χάρτινα ρούχα που έφεραν την ονομασία των ρούχων στα Φινλανδικά.

Στη γιορτή πολυγλωσσίας η Sarianna Nikkola τραγούδησε τη δική της μουσική σύνθεση "Uskalla". 

Μηνιαία συγκέντρωση Μαΐου και αγώνας χόκεΐ επί πάγου (2017)

07/05/2017

Ο Tuomo Einola διοργάνωσε τη μηνιαία συγκέντρωση του Μαΐου στις 7 του μηνός στο μεζεδοπωλείο "Εσπεράντο". Αφού φάγαμε το μεσημεριανό μας, μας κάλεσε ο Tuomo στο σπίτι του για να παρακολουθήσουμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα χόκεΐ επί πάγου. Στον κυριακάτικο αγώνα αναμετρήθηκε η Φινλανδία με τη Γαλλία. Αναμέναμε η χώρα μας να κερδίσει τη Γαλλία, αλλά φάγαμε μια πικρή ήττα 1-5.

Σεμινάριο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μηνιαία συγκέντρωση Απριλίου (2017)

08/04/2017

Το σεμινάριο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε στο ξενοδοχείο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη στις 8 Απριλίου. Ο ομιλητής του σεμιναρίου ήταν ο Φινλανδός συγγραφέας, Jan Holmberg. Στο σεμινάριο είχε προσέλθει κόσμος από τη Λάρισα, το Βόλο και φυσικά από τη Θεσσαλονίκη.

Μετά το σεμινάριο φάγαμε βραδινό στο εστιατόριο Σέμπρικο. Το σεμινάριο και το γεύμα αντικατέστησαν την καθορισμένη μηνιαία συγκέντρωση Απριλίου των μελών του συλλόγου μας.

Συνάντηση Φιλανδών και σεμινάριο δασκάλων φιλανδικών σχολείων Ελλάδας και Κύπρου (2017)

19/03/2017

Η συνάντηση Φιλανδών Ελλάδας και Κύπρου καθώς και το σεμινάριο δασκάλων φιλανδικών σχολείων Ελλάδας και Κύπρου διοργανώθηκαν στα Χανιά στην Κρήτη στις 17 με 19 Μαρτίου. Στη συνάντηση προσήλθαν Φινλανδοί από τη Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ρόδο, Κύπρο και φυσικά από διάφορες πόλεις στην Κρήτη. Το ρεκόρ συμμετοχής έγινε στο βραδινό του Σαββάτου, όπου παραβρέθηκαν 45 άτομα!

Οι διοργανωτές της συνάντησης και του σεμιναρίου, ο σύλλογος Φιλανδών Χανίων και το φιλανδικό σχολείο Χανίων αντίστοιχα, πρόσφεραν πολύπλευρο και ενδιαφέρων πρόγραμμα στους φιλοξενουμένους τους και τους ευχαριστούμε πολύ!

Η επόμενη συνάντηση καθώς και το επόμενο σεμινάριο θα διοργανωθούν στην Αθήνα το 2019.

Μηνιαία συγκέντρωση Μαρτίου (2017)

05/03/2017

Η μηνιαία συγκέντρωση Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο ταβερνείο-μεζεδοπωλείο "Νόστος" στις 5 Μαρτίου. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από τη Sarianna Nikkola. Μαζί μας ήταν και φοιτητές από το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών "Erasmus" από τη Φιλανδία.

Γενική Συνέλευση (2017)

19/02/2017

Η γενική Συνέλευση του Φιλανδικού Συλλόγου Βόρειας Ελλάδας έγινε στις 19 Φεβρουαρίου και η ώρα 11:00 στο καφέ-τσαγερί "ΡΙΤΖ" στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέλευση παρευρέθηκαν τα 12 από τα 27 οικονομικά τακτοποιημένα μέλη. Η συνέλευση ξεκίνησε με τη κοπή πίτας και το φλουρί βρέθηκε στο κομμάτι της κυρίας Asta Koskela.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συνέλευση και τις ληφθέντες αποφάσεις στο σημείο "Πρακτικά συλλόγου" στην περιοχή μελών.

Μετά τη συνέλευση ακολούθησε μεσημεριανό γεύμα στο ουζερί "Μπουκιά μπουκιά" στα Λαδάδικα μαζί με τις/ τους συζύγους και Φινλανδούς σπουδαστές του προγράμματος ανταλλαγής σπουδών ERASMUS.

Διαγωνισμός Μπόουλινγκ (2017)

15/01/2017

Ο 15ος ετήσιος διαγωνισμός μπόουλινγκ του συλλόγου μας έγινε στις 15 Ιανουαρίου στο  Ten Pin Bowling. 

Ο νικητής στους ενήλικες βγήκε ο Tuomo Einola και η νικήτρια στους εφήβους η Μαριάννα Βλάχου.

Μετά από το διαγωνισμό οι περισσότεροι πήγαν για φαγητό.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Φιλανδικού σχολείου Θεσσαλονίκης (2016)

16/12/2016

Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Φιλανδικού σχολείου Θεσσαλονίκης έγινε στις 16 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα της γιορτής συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ποιήματα,τη ζούμπα Χριστουγέννων και, όπως πάντα, την επίσκεψη του Αΐ Βασίλη.

Το Φιλανδικό σχολείο Θεσσαλονίκης εύχεται σʼ όλους καλές γιορτές !

Χριστουγεννιάτικη γιορτή (2016)

10/12/2016

Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του συλλόγου έγινε στις 10 Δεκεμβρίου στο Cafe Bazaar στην πλατεία Άθωνος, Θεσσαλονίκη.

Μετά το ποτό καλωσορίσματος (ζεστό, αρωματικό κρασί) και Χριστουγεννιάτικα μπισκότα, οι καλεσμένοι έκατσαν να απολαύσουν το πλούσιο Φιλανδικό Χριστουγεννιάτικο γεύμα.

Αργότερα το βράδυ δοκιμάσαμε την τύχη μας σε μια λαχειοφόρο αγορά και μετρηθήκαμε σε γνώσεις σε ένα διασκεδαστικό διαγωνισμό.

Ο Φιλανδικός Σύλλογος Βόρειας Ελλάδας εύχεται σʼ όλους καλές γιορτές!

Χριστουγεννιάτικη εκκλησιαστική λειτουργία και μάθημα του κάντελε (2016)

27/11/2016

Η χριστουγεννιάτικη εκκλησιαστική λειτουργία έγινε στην Ευαγγελική Εκκλησία Ελεύθερα στη Θεσσαλονίκη στις 27 Νοεμβρίου. Ο παπάς της Φιλανδικής εκκλησίας από τη Ρόδο, ο Heikki Järvinen και η ψάλτης, η Margaret Vainio, εκτέλεσαν τη λειτουργία σε μια ζεστή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Πριν τη λειτουργία η κυρία Vainio μας έμαθε να παίζουμε μερικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια με το εθνικό μουσικό όργανο της Φιλανδίας, το "κάντελε"  καθώς και με τo τσίτερ.

Στο τέλος κεραστήκαμε καφέ και σπιτικά χριστουγεννιάτικα γλυκά. 

Μηνιαία συγκέντρωση Νοεμβρίου (2016)

06/11/2016

Η μηνιαία συγκέντρωση Νοεμβρίου έγινε την Κυριακή στις 6 Νοεμβρίου στο ουζερί "Ο Βόλος".

Ο καιρός ήταν καταπληκτικός κι είχαμε μαζευτεί δεκαέξι άτομα για να απολαύσουμε το καλό φαγητό, ποτό και την υπέροχη παρέα.

Ευχαριστούμε την κυρία Satu Vuorinen για τη διοργάνωση της συγκέντρωσης!

Μηνιαία Συγκέντρωση Οκτωβρίου 1-2.10. Εκδρομή στο Βόλο (2016)

01/10/2016

Η μηνιαία συγκέντρωση Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σε μορφή εκδρομής στο Βόλο.

Οι προετοιμασίες για μια συνάντηση στο Βόλο ξεκίνησαν με την πρωτοβουλία των φινλανδικών σχολείων Θεσσαλονίκης και Αθηνών το χειμώνα του 2015.

Επηρεασμένος από τη ιδέα, ο σύλλογός μας ήθελε επίσης να συμμετέχει στην εκδρομή. Στο τέλος στο Βόλο έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση, όχι μόνο των φιλανδικών σχολείων Θεσσαλονίκης και Αθηνών, αλλά και Φιλανδών Βόρειας Ελλάδας, Θεσσαλίας και Αθηνών.

Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στις 1-2 Οκτωβρίου.

Η Riitta και η Sari στη Θεσσαλονίκη (2016)

06/07/2016

Στις αρχές του Ιουλίου οι Φινλανδοί της Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν για δείπνο με τους "πρώην Φινλανδούς Θεσσαλονίκης" την Riitta Ντουχανιάρη και την Sari Ασίμογλου, οι οποίες είχαν έρθει εδώ για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Η βραδιά πέρασε πολύ γρήγορα με τους παλιούς φίλους στο Ουζερί Τριακτίς. Μαζί μας είχαμε και Φινλανδοούς δεύτερης γενιάς και πρώην μέλη του συλλόγου μας.

Η συνάντηση έγινε με την πρωτοβουλία της Riitta Ντουχανιάρη.

Γιορτή του μεσονύκτιου ηλίου (2016)

24/06/2016

Την Παρασκευή στις 24 Ιουνίου μαζευτήκαμε να γιορτάσουμε το μεσονύκτιο ήλιο (Σκανδιναβική γιορτή "Juhannus") στην ταβέρνα Τριακτίς δίπλα στο κύμα στην Καλαμαριά. Μαζί μας και οι παλίοι μας καλοί φίλοι, ο Γιώργος Αποστολάκης και η Liisa Kelloniemi, οι οποίοι διαμένουν πια στη Φινλανδία.

Το Φιλανδικό Σχολείο Θεσσαλονίκης πάει για διακοπές (2016)

11/06/2016

Το Φιλανδικό Σχολείο Θεσσαλονίκης έκλεισε τις πόρτες της για το καλοκαίρι στις 11 Ιουνίου.

Η παραδοσιακή ανοιξιάτικη γιορτή μεταμορφώθηκε σε παιχνίδια στην αυλή του σχολείου με μαθητές, δασκάλες, γονείς και άλλους που ήθελαν να γίνουν ξανά παιδιά μαζί μας.

Επίσημος καλεσμένος στη γιορτούλα μας ήταν ο διευθυντής του 4ου δημοτικού σχολείου, ο κύριος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.  

Food for Good - Φεστιβάλ Φαγητού (2016)

05/06/2016

Food for Good - το ετήσιο Φεστιβάλ Φαγητού στην Πλαζ Αρετσού Καλαμαριάς για φιλανθρωπικούς σκοπούς, την Κυρική τις 5 Ιουνίου.

Τα μέλη μας ετοίμασαν σολομόπιτα, μανιταρόπιτα, κρέπες με διάφορες γεμίσεις, παντζαροκεφτέδες με πατατοσαλάτα, κρέας με λαχανικά στην γάστρα και πουτίγκα με καρότο.

Τα φετεινά έσοδα θα μοιραστούν μεταξύ τους:

  • Σύλλογος ασθενών και φίλων πασχόντων από κληρονομικά νοσήματα,
  • ΚΡΙΚΟΣ ΖΩΗΣ οικοτροφείο ψυχηιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης,
  • ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ (Fere Gerard Montane).

Η Φινλανδική Εκκλησία της Ρόδου 30 χρόνων (2016)

22/05/2016

Εννέα μέλη του συλλόγου ταξίδεψαν στη Ρόδο για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια λειτουργίας της Φινλανδικής Εκκλησίας στη Ρόδο. Η εκκλησία γιόρτασε την Κυριακή 22 Μάιου. 

Η Φινλανδική χορωδία Schola Sancti Henrici (στην φωτογραφία), η οποία ιδρύθηκε το 1999 και τραγουδάει Γρηγοριανά Εκκλησιαστικά τραγουδία, τραγούδησε κατά την διάρκεια της λειτουργίας και στην γιορτή που ακολούθησε.

Μηνιαία συγκέντρωση Μαϊου (2016)

08/05/2016

Η μηνιαία συγκέντρωση Μαϊού, και η τελευταία της άνοιξης, έγινε στις 8 Μαϊού στο αγρόκτημα του Ζιώγα στο Λευκοχώρι Κιλκίς, όπου περάσαμε μια υπέροχη μέρα στη φύση. Τη διοργάνωση της συγκέντρωσης είχε αναλάβει η κυρία Päivi Voutilainen, η οποία είναι γνωστή για την αγάπη της για τα άλογα και την ιππασία. 

Στην εκδρομούλα μας συμμετείχαν ολόκληρες οικογένειες Φινλανδών και Ελλήνων. Αυτήν τη φορά μαζί μας ήταν και κάποιοι Φιλανδοί τρίτης γενιάς!

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες (2016)

17/04/2016

Το απόγευμα της Κυριακής 17 Απριλίου μαζευτήκαμε στην αυλή της κυρίας  Päivi Georgopoulos για να φτιάξουμε σακουλάκια φαγητού για τους πρόσφυγες.

Τα σακουλάκια περιείχαν 2 αραβικές πίτες με μαργαρίνη και κασέρι, αυγό, ένα μήλο ή ένα πορτοκάλι καθώς κι ένα κομμάτι τυρόπιτα, και πληρώθηκαν με τις δωρεές από τη Φινλανδία και από τα μέλη μας. 

Τα σακουλάκια παραδόθηκαν την Δευτέρα 18 Απριλίου μέσω της φιλανθρωπικής οργάνωσης Praksis, για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη. www.praksis.gr/el/

Συνέλευση του Κοινοβουλίου Απόδημων Φιλανδών της περιοχής μας στην Κροατία (2016)

09/04/2016

Η συνέλευση του Κοινοβουλίου Απόδημων Φιλανδών της περιοχής μας πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου στην όμορφη Ζάγκρεμπ στην Κροατία. 

Ο πρέσβης της Φιλανδίας στην Κροατία, ο κ. Timo Rajakangas, κήρυξε την έναρξη της συνέλευσης λέγοντας: "Ο κάθε Φιλανδός είναι συνεργάτης μου και πρέσβης της Φιλανδίας στο εξωτερικό" τόνιζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Φιλανδών μεταναστών και των φιλανδικών πρεσβειών στο εξωτερικό.  

Μηνιαία συγκέντρωση Απριλίου (2016)

03/04/2016

Η μηνιαία συγκέντρωση Απριλίου πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου στο εστιατόριο "Μπουκιά μπουκιά" στα Λαδάδικα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

Στη συγκέντρωση μας συγκάλεσε ο επίτιμος πρόξενος της Φιλανδίας στη Θεσσαλονίκη, ο κ.  Marko Suomalainen. Αυτήν τη φορά κάναμε ρεκόρ συμμετοχής, μια που μας τίμησε με την παρουσία της και η πρόεδρος της περιοχής μας στο Κοινοβούλιο Απόδημων Φιλανδών, η κυρία Katia Brunetto, από τη Ιταλία.

Επίσκεψη του Φιλανδικού σχολείου Χανιών στη Θεσσαλονίκη (2016)

05/03/2016

Το Φιλανδικό σχολείο Χανιών επισκέφτηκε το αντίστοιχο σχολείο Θεσσαλονίκης αρχές Μαρτιού. 

Η επίσκεψη ήταν μια καλή ευκαιρία για τους μαθητές και τις δασκάλες τους να γνωριστούν και να συνεργαστούν. 

Μετά από κάποια εργαστήρια στο σχολείο ακολούθησε η ξενάγηση των κυριοτέρων αξιοθέατων της πόλης. Η επίσκεψη τελείωσε με ένα αποχαιρετιστήριο γεύμα.

Μηνιαία συγκέντρωση Μαρτίου (2016)

05/03/2016

Η μηνιαία συγκέντρωση Μαρτίου έγινε σε μορφή πάρτι "μεταμφίεσης" στις 5 Μαρτίου στο Café Alfa στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από το αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. την Kirsikka Soustiel.

Σεμινάριο για τη μη λεκτική επικοινωνία και την ψυχική υγεία (2016)

13/02/2016

Το σεμινάριο για τη μη λεκτική επικοινωνία και την ψυχική υγεία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις 13 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη.
Ο εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο κ. Jan Holmberg, ο οποίος είναι εκπαιδευτής, συγγραφέας, καθώς και νοσοκόμος με ανώτατες σπουδές. Ο κ. Holmberg έχει συμμετάσχει ως ειδηγνώμονας σε πολλά εθνικά και διεθνή πρότζεκτ με θέμα την ψυχική υγεία και εξαρτήσεις. 

Τακτική Γενική Συνέλευση (2016)

07/02/2016

Η τακτική Γενική Συνέλευση του Φιλανδικού Συλλόγου Βόρειας Ελλάδας έγινε στις 7 Φεβρουαρίου στο εστιατόριο Μάραθος στα Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέλευση συμμετείχαν 10 από τα 24 οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του συλλόγου. Καλεσμένοι ήταν και Φινλανδοί (μη μέλη) δεύτερης γενιάς.

Διαγωνισμός Μπόουλινγκ (2016)

17/01/2016

Ο ετήσιος διαγωνισμός μπόουλινγκ του συλλόγου μας έγινε στις 17 Ιανουαρίου στο πλέον γνωστό χώρο του Ten Pin Bowling στην Καλαμαριά. 

Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ήταν γύρω στα  20 άτομα, ενήλικες και παιδία, λιγότεροι από τις προηγούμενες χρονιές. Αλλά αυτό δεν μας πτοούσε.

Παίξαμε δύο γύρους, όπως πάντα: Έναν για προθέρμανση κι έναν για να μετρηθούμε.

Ο νικητής στους ενήλικες βγήκε ο Άγγελος Μπριλάκης, δέυτερη η Outi Holopainen και τρίτη η Δέσποινα Τζουνοπούλου. 

Ο νικητής στους εφήβους βγήκε ο Σάββας Κατιασβίλη, δεύτερη η Μαριάννα Βλάχου και τρίτη η Arianna Suomalainen.

Ο νικητής στα παιδιά βγήκε ο Μάξιμος Χατζούδης. 

Ευχόμαστε να σας δούμε όλους την επόμενη φορά! Το μπόουλινγκ είναι ωραίο και περνάμε πολύ καλά!

Γίνε μέλος!

Γίνε και εσύ μέλος του Φινλανδικού Συλλόγου Βόρειας Ελλάδας!
Διάβασε το καταστατικό  εδώ ή κατέβασε το εδώ
Μετά κατέβασε την αίτηση μέλλους και στείλε την σε μας με e-mail στο seura@suomi-seura.gr